top of page

BLOG: A hála szerepe a mindennapokban. Miért kell hálásnak lenni?

Frissítve: 2023. aug. 15.

A hála sokak számára csak egy szó, amiről beszélünk persze, és sokszor mondjuk : “Igen, én hálás vagyok ezért meg azért…” , de, hogy pontosan mit is kéne érezni, na azt nem feltétlen tudjuk. Valamint azzal sem vagyunk tisztában micsoda ereje van a hálának, amennyiben szívből és őszintén használjuk.Hogyan is függ össze a manifesztáció és a hála?


Az előző blogomban írtam Neked arról, hogy mi is az a manifesztáció, de ismételjük csak át pontosan mit is jelent ez a szó?


A manifesztáció egy olyan fogalom, amelyet általában a pozitív gondolkodás, a tudatosság és a szándék összekapcsolásával hoztak kapcsolatba.


A manifesztáció alapvetően azt jelenti, hogy tudatosan teremtünk vagy vonzunk be bizonyos dolgokat, eseményeket vagy körülményeket az életünkbe. Ez az elképzelés arra épül, hogy a gondolatok és az érzelmek energia formában léteznek, és hogy azáltal, hogy fókuszálunk és pozitív szándékkal tartunk valamit, az az energia vonzani fogja azt az életünkbe.


A manifesztációhoz gyakran kapcsolódik a vizualizáció, az affirmációk használata és az érzelmek irányítása. Tudományos kutatások bizonyítják,, hogy ha az ember képes pozitív gondolatokat fenntartani és erős érzelmi kapcsolatot teremteni a vágyott dolog vagy körülmény felé, akkor az az életükbe vonzódik.


Fontos megjegyezni, hogy a manifesztáció nem csupán a passzív várakozás vagy a varázslat gyakorlata. Rendkívül fontos, hogy támogató cselekedeteket tegyünk, célokat tűzzünk ki és elkötelezettséget vállaljunk a vágyaink elérésére. A manifesztáció tehát inkább egy tudatos alkotó folyamat, amely aktív részvételt és felelősséget kíván. Dr. Joe Dispenza tanulmányai tökéletesen elmagyarázzák ennek a folyamatnak a működését.Érdemes megérteni, hogy a manifesztáció nem mindig egyértelműen bizonyítható vagy megjósolható, és az életünk számos más tényezője is befolyásolhatja a kimenetelét. Ezért a manifesztáció gyakran az egyéni hit, a belső növekedés és a személyes fejlődés egyik eszköze.


Összegezve tehát ez egy olyan tudományág, amit ha tanulmányozol, akkor és erőteljes, mondhatni vak hited van, akkor képes vagy létrehozni olyan helyzeteket az életedben, amire leginkább vágysz. Sokan a manifesztációt spirituális oldalról közelítik meg, persze mindenkinek szíve joga, mi az ami elindít benned egy gondolatot, mi az ami motiválja őt, de valamiért én mindig mindenre tudományos magyarázatot kerestem, és nagyon boldog voltam, amikor rátaláltam arra rengeteg tanulmányra és azokra a szakemberekre, kutatókra, akik ezzel foglalkoznak.
De hogyan is függ össze a hála és a manifesztáció? Bizonyára már nagyon érdekel téged, kedves olvasó, hogy hol találkozik ez a két fogalom?


A hála egy olyan érzés és állapot, amelyet általában azért tapasztalunk, mert megbecsüljük és elismerjük a kapott jót, vagy azért, mert hálásak vagyunk valamiért, ami az életünkben van. A hálásnak lenni azt jelenti, hogy felismerjük és értékeljük azokat az ajándékokat, lehetőségeket vagy személyeket, amelyek, vagy akik jelen vannak az életünkben, és pozitív hatást gyakorolnak ránk. Ennek következtében kialakul a boldogságérzet.


A hála gyakran összekapcsolódik az alázattal és az alapvető elégedettséggel. Amikor hálásak vagyunk, elismerjük, hogy az életünkben vannak olyan dolgok, amelyek örömet, boldogságot vagy megerősítést hoznak számunkra. Ez lehet egyszerű dolgokban való öröm, például egy finom ételben, szép ruhába, vagy mélyebb érzésekben, mint például az egészségünk vagy a szerető kapcsolatok.


A hála megélésének számos előnye van. Többek között a gondolati “teremtés”, alkotásban is. Azáltal, hogy hálásak vagyunk, tudatosabban éljük az életünket, és jobban tudjuk értékelni a pillanatokat. A hála segíthet az életünkben való pozitív hozzáállás kialakításában, csökkentheti a stresszt és a szorongást, javíthatja a kapcsolatainkat és növelheti az általános boldogság érzetünket.Hálásnak lenni nem jelenti, hogy mindig csak pozitív dolgokra koncentrálunk, vagy hogy elbagatellizáljuk az élet nehézségeit vagy kihívásait. Inkább azt jelenti, hogy egyensúlyt találunk az életünkben lévő jóság és nehézségek között, és hogy tudatosan választjuk a hálát és az elismerést a panaszkodás és elégedetlenség helyett.


A hála gyakorlása olyan egyszerű tevékenységeket foglalhat magában, mint a hálát kifejező szavak használata, naplóírás vagy meditáció a hála témájában. Az a lényeg, hogy rendszeresen megálljunk, és elismerjük az életünkben lévő jó dolgokat, még a kisebb dolgokat is, és mindezt mélyebb örömmel és elismeréssel tegyük.


A hála kifejezése történhet írásban is, és ha már a manifesztációról beszélünk, tudnod kell, hogy óriási ereje van az írott szónak. Itt kiemelném, hogy nem a “gépelt” betűkről beszélek, amiket a telefonunkba, vagy a számítógépünkbe jegyzünk fel, hanem amit kézzel papírra vetünk.


Gyermekkoromban, amikor imádkoztam, megköszöntem minden este Istennek, azokat a dolokat, amik épp akkor eszembe jutottak, pl. “Köszönöm atyám, hogy ma sikerült a matek dolim.” Minden imám azzal kezdtem, hogy miért vagyok hálás Istennek.


Kedves olvasó, bizonyára történt már veled olyan eset, hogy valamit nagyon szerettél volna, vagy valami miatt nagyon izgultál, amit nagyon szerettél volna. Aztán láss csodát, sikerült, elérted, megkaptad, összejött, megvalósult. Gondolj most valamire, egy saját történetedre, nem kell nagy dologra gondolni, pl. Reggel siettél a buszmegálló felé, és az járt a fejedben: “Ohh bárcsak elérném és nem kell még ott fagyoskodnom az esőben, míg jön a következő busz.” Aztán elcsípted a járgányt, fenn ülsz rajta, kezedben a táskád, az esernyőd és azt gondolod: “Ohh hála az égnek.” vagy “Jaj de jó, hogy elértem ezt a nyavalyás buszt!” Gondolkodtál már azon, hogy vajon ilyenkor kinek mondtad ezt? És ez milyen érzést is váltott ki belőled?


Elemezzük picit ezt a buszos storyt. Siker ért, boldog vagy, nem ázol az esőben, fenn vagy a buszon és ráadásul oda is érsz időben a munkahelyedre. HÁLÁS vagy ezért! Valakinek! Valaminek! Van, aki Istennek hívja, van, aki Univerzumnak, a lényeg, hogy hálás vagy! Hogy érzed magad? Boldog vagy! Tehát tényleg igaz, hogy pozitív érzéseket gerjeszt bennünk a hála.


Na már most, ha pozitív érzéseket gerjeszt, akkor vidámabbak vagyunk, jobban indul a nap (pl. A fenti történetben) és nagy valószínűséggel több olyan esemény fog aznap történni velünk, ami inkább a pozitív gondolatainkat erősíti. Pl. jobb kedved van, mert nem áztál el, beértél a munkahelyedre, ezért kedvesebb vagy mondjuk azzal a kollégával, akit alapjáraton, annyira nem kedvelsz, ő is jó fej lesz veled aznap. Mivel jó a közeg a munkahelyeden aznap, vidámabb leszel, eredményesebb lehet a munkavégzésed aznap, még az is elképzelhető, hogy a főnök is megdícsér.


Most jól elvittem a storyt, de bizonyára érted kedves olvasó, hogy mire is akarok kilyukadni. Összegezve, ha hálával indul a napod pozitívabb a rezgésed egész álló nap.
Nézzük ez mit jelent tudományosan.

A hála szorosan kapcsolódik a manifesztációhoz, és fontos szerepet játszik abban a folyamatban. Az alábbiakban összefoglalom, miért fontos a hála a manifesztációban:


Pozitív rezgés: A manifesztáció során a gondolataink és az érzéseink rezgéseket küldenek ki az univerzumba. A hála egy magas rezgésű érzés, amely pozitív energiát bocsát ki. Amikor hálásak vagyunk, pozitív rezgésekkel töltjük meg az energiamezőnket, és ez segíthet vonzani és megvalósítani az áhított dolgokat az életünkben. (a buszos példa)


Belső elismerés: A hála gyakorlása során elismerjük és értékeljük azokat a dolgokat, amelyek már jelen vannak az életünkben. Ez segít abban, hogy a jelen pillanatban megnyíljunk az elégedettségnek és boldogságnak, és az általánosabb pozitív hozzáállást erősíti bennünk. Ezáltal képesek vagyunk jobban kihasználni a manifesztáció erejét, mert a pozitív érzelmekkel teli állapotban könnyebben vonzunk be további pozitív dolgokat az életünkbe.


Jelen pillanatra való összpontosítás: A hála gyakorlása segít abban, hogy a jelen pillanatra koncentráljunk, és a jelenben találjuk meg az örömöt és elégedettséget. Amikor hálásak vagyunk, nem ragadunk le a hiányban vagy elégedetlenségben, hanem inkább a jelenben és az életünkben már jelen lévő dolgokban találjuk meg a boldogságot. Ezáltal megtanulunk örülni és értékelni a jelen pillanatban lévő lehetőségeket és ajándékokat, ami erőteljesebben hajt minket a manifesztáció területén.


Bőség tudatossága: A hála gyakorlása erősíti bennünk a bőség tudatosságát. Amikor hálásak vagyunk, ráhangolódunk az elérhető bőségre és az életünkben jelenlévő gazdagságra. Ez segít eloszlatni a korlátozó hiedelmeket és az elégtelenség érzését, amelyek gátolhatják a manifesztációt. A bőség tudatosságában élve könnyebben vonzunk be további bőséget és gazdagságot az életünkbe.


Fontos megjegyezni, hogy a hála önmagában nem elegendő a manifesztációhoz. De ezt majd egy másik írásomban kifejtem Neked! 🙂


Egy videóm a boldogságról:Hogyan gyakorold a hálát? A hála mit is jelent?


Most már tudod kedves olvasó, ha hálás vagy, akkor pozitív energiaszinted lesz, és így könnyebb és hatásosabb lesz a manifesztációd. Hiszen ha pozitívan állsz a világhoz, akkor pozitív gondolataid lesznek és ezek a gondolatok fognak beépülni a tudatalattidba, vagyis pozitív dolgokat fog alkotni az elméd.


De nem milyen könnyű ezt így mondani: “Légy pozitív, gondolkodj pozitívan!” Persze, a csapból is ez folyik, de “Hogyan csináljam, amikor annyi problémám van?” Gondolhatod most ezt.

Nagyon egyszerűen. Tanítsd meg az elméd erre. Az egyik legjobb módszer, a hálanapló írása. Ez nem egy nagy tudomány, bárki bármikor elkezdheti. Egyszerűen minden reggel vagy minden este írd le, miért vagy aznap hálás!


Rengeteg ügyfelem és Belső Kör tag is alkalmazza ezt a módszert, én is ezt teszem évtizedek óta. Megtanít boldognak lenni! Fantasztikus érzés leírni és érezni a hálából származó energiát és azt, hogy ha rendszeresen írod, érzékelni fogod, hogy kezdenek boldoggá válni a mindennapjaid.


Belső Kör itt:


Ami problémát szokott okozni a hálanapló írásában az az, hogy sokan azt mondják: “De nem tudom, nekem mindig csak ugyanazok jutnak eszembe” Számomra ez mindig megdöbbentő. Ha végignézed egy napodat, de tényleg őszintén, akkor Te minden nap ugyanazért vagy hálás? Velem sok minden történik egy nap, és szerintem Veled is kedves olvasó. Gondold csak át!


Itt egy példa, nézzük a mai napom, amiket ma felírtam:

Reggel voltam egy vizsgálaton, és ott általában nehéz parkolóhelyet találni, ma elsőre találtam, ezért ott akkor abban a szent minutumban ki is mondtam, hogy hálás vagyok a parkolóhelyért, és le is írtam ma.

Aztán délután egy kávézóban ittam egy szuper kávét, aminek nagyon különleges íze volt, ezt is leírtam, hogy hálás vagyok, hogy volt lehetőségem egy ilyen finom kávét inni.


Persze nem csak apróságokért lehetünk hálásak, hanem komolyabb dolgokért is. Az egészségünkért, azért, hogy van hol laknod, van mit enned, hisz sok embernek nincs erre lehetősége. És azért is, hogy van interneted és tájékozódhatsz a világ dolgairól, vagy akár azért, hogy olvasod most ezt a blogot és bízom benne, hogy örömet okozhatok Neked vele.Hogyan írj hálanaplót?


Írhatsz természetesen egy kis papírlapra is, de én kifejezetten szeretem például, ha átlátom és időnként örömmel lapozom vissza a régebbi háláimat. Olyan, mint egy napló, tényleg.


Bár a hála gyakorlásának sok módja van, a kézzel írt hálanapló használata több előnnyel járhat. Itt van néhány ok, amiért érdemes kézzel írni a hálanaplót:Tudatos jelenlét: Amikor kézzel írsz, fókuszálhatod a tevékenységre és tudatosan jelen lehetsz. Ez segít elengedni a külső zavarokat és mélyebben kapcsolódni a háladússág érzéséhez.

Érzelmi kifejezés: A kézzel írás egy személyesebb és érzelmi kifejezőbb módja a kommunikációnak. Az írás folyamata lehetőséget ad arra, hogy jobban megéljük és kifejezzük az érzéseinket, amikor leírjuk, hogy miért vagyunk hálásak.


Energia áramlása: A kézzel írás során a testünk energiája áramlik az ujjainkon és a tollon keresztül a papírra. Ez az energia megnyilvánulás hozzájárulhat ahhoz, hogy erőteljesebb és hatékonyabb legyen a hála gyakorlása.


Megőrzi az emlékezetet: A kézzel írt hálanaplók kézzelfogható emlékeket jelentenek arról, hogy mire vagyunk hálásak. Visszatekintve ezekre az oldalakra segíthet felidézni és megőrizni azokat az élményeket, amikre hálásak vagyunk, és erősítheti a pozitív gondolatokat.


Természetesen mindenki egyéni preferenciákkal rendelkezik, és fontos megtalálni a számodra legmegfelelőbb módját a hála gyakorlásának. Ha a kézzel írt hálanapló nem jön természetesen Neked, kipróbálhatsz más módszereket is, például a számítógépen vagy telefonon való írást vagy egy hangfelvétel készítését a hála gondolatairól.


A lényeg, hogy csináld!
A másik kérdés amit gyakran hallok: “De hány dolgot KELL leírni? “ Ha úgy gondolsz erre, hogy KELL, akkor már megette a fene az egészet :) Nem kell, egyszerűen csak próbáld ki, nincsenek szabályok, azt tedd, amit csak szeretnél. Én is úgy kezdtem, hogy eleinte, csak egy-két dolgot vetettem papírra, de most már egy csodaszép hálanaplóba vezetem és 5 dolog simán megfogalmazódik bennem egy nap, de van, hogy még több. Az a lényeg, hogy érezd közben jól magad, hogy elmosolyodj, hogy érezd a boldogságot a szívedben! Légy boldog drága olvasó!


Kívánom Neked a szívem mélyéből, hogy tapasztald meg ezt a csodát, alkalmazd a manifesztációdnál és élj meg minden nap boldog pillanatokat, vedd észre a körülötted lévő csodás dolgokat. A negatív dolgokon annyit tudunk pörögni, de a sok szép apró csoda felett, csak elsiklunk. Én ma annak is örültem, ahogy sütötte a nap az arcom!


Élvezd az életed!

Köszönöm, hogy elolvastad az írásom, jövő héten újra találkozunk!Megtalálsz az alábbi helyeken:


Comments


bottom of page