top of page

A manifesztáció alapköve: Meditáció

Kedves Olvasó, most a manifesztáció világából még egy önállóan is megosztó témát hoztam Neked: a meditációt. 


Miért mondom, hogy megosztó téma? 

Mert sokaknak még mindig szent meggyőződése, hogy a meditáció valami vallással kapcsolatos dolog és ha szóba kerül, rögtön bezárkóznak, mondván: “nem akarok én megtérni”. Na, ez nettó marhaság. 


Sokáig nagyon szkeptikus volt a tudomány is a meditációval kapcsolatban, egy spiri dolognak tartották. Másnak tulajdonították a pozitív hatásokat, amiket tapasztaltak az emberek. A meditáció egyet jelentett a Buddhizmussal vagy valami elvont spiri baromsággal sokak szemében. 


Egyszóval kicsit furának tartották azokat az embereket, akik ebben a modern társadalomban mégis meditáltak. Viszont különböző tesztek bizonyították jótékony hatását, ha olyan tesztalanyokat használtak, akik korábban nem meditáltak, átlagos életet éltek, átlagos stressz érte őket, átlagos mindennapjaik voltak. 

Ezeket az embereket meg tudták tanítani meditálni és egy bizonyos idő után, ami akár néhány hét is elég volt, ugyan azokat a pozitív eredményeket tapasztalták, mint akik régóta ilyen életet éltek, vagyis, akik rendszeresen meditáltak. 


Több kísérlet szerint egy olyan ötvenes férfinak, aki rendszeresen meditál ugyanakkora a szürkeállománya, mint egy 25 évesé, aki sosem meditált, miközben egy átlagos ötven körüli férfi szürkeállománya jóval kisebb ezeknél.


A manifesztáció erősítéséről nem is beszélve. 


De ezekről a pozitív hatásokról picit később beszéljünk.A meditáció


Először tisztázzuk az alapokat, mi is a meditáció, honnan ered és miért fontos az életünkben - igen, úgy összességébe véve fontos, nem csak a vonzás törvényében. Bár tény a manifesztáció eredményessége nagyban függ tőle.


meditáció (főnév)

1. A lelki ellazulás állapota, amikor egy személy minden figyelmét befelé, a saját testére irányítja, testét tudatosan ellazítja és elméjét átengedi a nyugalomnak.

A meditáció révén az emberek meg akarnak szabadulni a szorongástól. A meditáció egyik jellemzője, hogy a személy számára csak az itt és a most van.

2. Koncentrációs gyakorlat, amelynek célja ilyen (1), ellazult, nyugodt lelkiállapot elérése.

A meditáció során nem egy gondra koncentrál az ember, hanem a testét érzékeli. A meditáció során az embert nem aggasztja se a múltja, se a jövője.

3. Régies, elavult: Elmélyült gondolkodás; gondolatokba merülve tűnődés, töprengés.

“A férfi meditációjában átgondolja a vele történteket. A meditáció alatt egy jó ötlet jutott az eszébe.”

Eredet [meditáció < latin: meditatio (elmélkedés) < meditor (töpreng) < görög: medomai (gondot fordít rá, törődik vele)


Sokan keverik a meditációt a hipnózissal, de gondoljunk vissza az előző blogra, ahol már kitértünk erre, a meditáció és a hipnózis NEM azonos, bár több eleme keveredik, nem teljesen azonos az elérni kívánt állapot.

A meditáció során megpróbáljuk lecsendesíteni az elménket, elérni az alfa állapotot, keressük a belső nyugalmat, békét, egy célra fókuszálunk. 

Amikor valaki alfa állapotban van, akkor a leghatékonyabb. Az alfa állapot megnövekedett tudatosságot és intuíciós képességeket idéz elő.


A hipnózis során már leginkább a théta állapot elérése a cél. A théta, a nagyon mély ellazulás állapota. Ez a hipnózis és az álom (REM-fázis) területe. 

A théta agyhullámokat tekinthetjük a tudatalattinak is, mivel ezek uralják a tudatos és a tudattalan elménk közötti területeket, megőrzik emlékeinket, érzéseinket, és szabályozzák gondolkodásmódunkat, viselkedésünket.


Ilyen például az általam készített Bőség, gazdagság hipnózis
Meditáció és manifesztáció összekapcsolódása


Kedves Olvasó, ha eddig eljutottál, már elég sok információval lettél gazdagabb a meditáció alapjait tekintve, így lépjünk tovább és vizsgáljuk meg a vonzás törvényének szemszögéből. Hogyan hat mindez a manifesztáció világában?


Beszéltünk már korábban a manifesztációs technikákról, így itt most csak egy rövid összegzést hozok emlékeztetőül, de ha átismételnéd, itt találod az erről szóló blogot:

1. Vizualizáció, a manifesztáció működéséhez

Ez a technika arra összpontosít, hogy érzékszervi részletekkel és élénk képekkel képzeljük el a vágyott eredményt. Vizualizálhatjuk magunkat, ahogy elérjük a céljainkat, és érzékelhetjük a boldogságot és elégedettséget, amit ennek elérésével kapcsolatban érzünk. 


A vizualizáció segít a vágyaink és álmaink konkretizálásában. Segíti a manifesztáció elindulásást. A vizualizáció egy olyan módszer, ahol kiemelkedően fontos, hogy minden érzékszervünket bekapcsoljuk a folyamat közben. Látás, hallás, tapintás, szaglás, ha lehet ízlelés.


2. Mantrák

mantra (főnév)

Meditációs szó, amit folyamatosan ismétel az a személy, aki a gondolataiba mélyed, hogy ennek segítségével lelki hatást érjen el.

A meditáció során egy szótagot használ mantraként az ember. A mantrának különleges hatást tulajdonítanak.


…és akkor el is érkeztünk ismét a meditációhoz


Hiszen a manifesztációs technikákat jobban megvizsgálva láthatjuk, hogy szükség van hozzájuk egy olyan állapotra, ahol hozzáférünk a legmélyebb tudatalattinkhoz. Maga a manifesztáció -ha lehet így fogalmazni-, mindig a tudatalattink kapargatása a gondolkodásunk megváltoztatásához. 

Ezzel az az egy a probléma, hogy ideig-óráig tart, mert az éveken át halmozódó negatív hitrendszer, a tudatos én, könnyen bekapcsol és félresöpri a pozitív gondolatokat. 


Sok esetben előfordul, hogy valaki egyszerűen abban az adott időben nem képes meditálni, mert nem tud koncentrálni, tele van a hócipője a hétköznapi problémákkal és olykor a szó szoros értelemben fájdalmas kikapcsolni és/vagy pozitív irányba terelni az agytekervényeit. 


Pedig a meditáció lényege éppen az lenne, hogy egy adott időre lekapcsolódj a külvilágról, jobban mondva arról a három tényezőről ami a jelenlegi problémáidhoz köt: a tested, az idő és a környezeted. 

Annyiszor hallottam már egy megmosolyogtató gondolatot: a meditálás során az űrben lebegünk. Cuki, de egyébként nem. Pusztán kizárjuk a külvilágot, ami valljuk be őszintén, hogy ebben a rohanós életvitelben baromi nehéz! Éppen ezért sokan feladják egy-két próbálkozás után a meditálást, pedig nem szabad. Előbb-utóbb meg fogod találni a megfelelő alkalmat arra, hogy kellőképp elcsendesedjen körülötted és persze benned minden, ami gátolta eddig a koncentrálást.


Vannak akik elkövetik azt a hibát, hogy már első nekifutásra egy 30-60 perces, nem vezetett meditációval próbálkoznak (néma meditációnak is nevezik), ami alatt egyedül meditálsz anélkül, hogy valaki más elmagyarázná a folyamatot. 

Ez öreg hiba. Matekot sem úgy tanítunk egy elsősnek, hogy elécsapjuk a négyjegyű függvénytáblát, majd otthagyjuk, hogy: tanulj fiam! 


A testünk küzdeni fog ellene, hogy úgymond “semmittevésben” legyen. Minden el nem végzett feladat ott fog motoszkálni eleinte a fejedben: “ú, basszus, nem mosogattam el”, “végzett a mosógép”, stb. Minden gyakorlat kérdése, így ezek kizárása is.


De éppen ezért van itt is könnyebb út, például első körben célszerű egy pár perces vezetett meditációval kezdeni. 


Ha téged sem hagynak nyugodni a gondolataid, akkor egy olyan meditációra lesz szükséged, ahol valaki "fogja a kezed", vagyis irányított, egyszerű, rövid meditációra, ami elősegíti a manifesztáció elindulását. Próbáld ki a Meditáció Kezdőknek meditációm, ahol végig beszélek hozzád, így nem hagyom elkalandozni a gondolataid.
Köztudott tény, hogy egy szokás kialakításához 20-26 napra van szükségünk. Addig tudatosan kell beiktatnunk a napirendünkbe, majd ez idő alatt elmélyül a tudatalattinkban és szokássá válik. Magyarán természetes lesz számunkra, hogy igenis időt szánjunk arra, hogy befelé figyeljünk. 


Sokan azt mondják, hogy ha már túl vannak a fenti szokás kialakító részen, hiányzik nekik a meditáció, ha valamiért ki kell hagyniuk. Ezzel magam is így vagyok egyébként. Kell a lelkemnek, ahhoz, hogy jól érezzem magam a bőrömben és 100%-on tudjak teljesíteni. 


Meditációs technikák


A meditációhoz fontos, hogy teljesen elvedd a figyelmed mindenről ami körülvesz -mind fizikailag, mind lelkileg- és csak egy bizonyos dologra például a légzésedre fókuszálj, amíg eléred a kívánt tudatállapotot. 


Amikor azt mondják, hogy “meditálj!”, hajlamosak vagyunk rá, hogy egy lótuszülésben lévő, narancssárga szerzetesi ruhában lévő, kopasz pasast képzeljünk el magunk előtt, pedig -hogy ide klappoló legyen a megfogalmazás- ez nem szentírás. 


Alapvetően a meditációnak 4 formáját különböztetjük meg:


Ülő

Az ülő meditáció egy egyszerű meditációs technika, amelyet a talajon keresztezett lábú ülésben lehet kivitelezni, de akár széken vagy padon ülve is. Az elmédet küldd a hasad felé; amikor a hasad felemelkedik, tisztán gondold, az elmédben hangtalanul: „emelkedés” és amikor a hasad süllyed „süllyedés”. Ismételd ezt a gyakorlatot addig, amíg a figyelmed már nem kalandozik el.


Fekvő

Kezeinket nyugtathatjuk a hasunkon, vagy a törzsünk mellett a talajon. Most biztos azt gondolod: “á, na ez nekem való lesz”, de azért nézz mélyen magadba: ha könnyen elálmosodsz fekve, inkább ülj vagy állj, hiszen ha elalszol közben, nem éred el a meditáció célját. Szóval ezt inkább akkor javaslom, ha már az ülő meditáció a kisujjadban van és igényli a tested-lelked, hogy meditálj.


Álló

Ha meditáció közben pluszba egy kicsit dolgoztatni is szeretnénk a testünket, válasszuk az álló testhelyzetet. Ebben a pozícióban a hosszú percekig tartó állás miatt a hasizmok és a lábak is erősödnek. A többi része teljesen megegyezik a többi pozícióval: figyelj a légzésedre és szépen lassan zárj ki minden mást.


Sétáló

Igen! Sétáló! Tehát ha nem tudod kikapcsolni a tested, nem tudsz egy helyben ellazulni vagy esetleg fizikai aktivitásodat is fejlesztenéd, ez egy jó opció lehet számodra. Álló testhelyzetben kezdjük és néhány percnyi egyenletes és mély légzés után kezdjünk sétálni, a figyelmünket arra összpontosítva, hogy milyen érzés, ahogy a lábunk érinti a talajt. Milyen hangokat hallunk? Érezzük-e a szelet a bőrünkön? Milyen illatokat érzünk? Az egész sétáló meditáció az érzékelésekre koncentrál, amikhez kapcsolhatjuk az áhított jövőképünket. Úgy tudnám megfogalmazni, mint amikor sétálsz és elmélázol a jövődön és nem arra fókuszálsz, hogy hova mész, hanem a gondolataira.


Összegezve nem feltétlen meditációnak hívnám ezeket, hanem meditatív állapotoknak, amik különböző mélységűek lehetnek.

Mégis mi bennük a közös?


Egyrészt az egyenes hát! Ez nagyon fontos, hiszen a következő közös pontot csak akkor tudjuk tökéletesen elvégezni, ami a: légzés! Meditáció során mindig figyeljünk a légzésünkre, a korábban leírtak szerint.


Ha hiszed, ha nem, idővel bárhol képes leszel meditálni! 

Természetesen a 4 alap formán belül még számos más technika is létezik, hiszen gondoljunk csak arra, hogy ha valaki a meditatív jógát részesíti előnyben, számtalan pozíciót, fizikai gyakorlatot csatol a meditácóhoz. Egyébként a jóga és a meditáció együttes gyakorlása szintén remekül támogatja a befelé figyelést, így egy picit kitérnék itt erre és arra, hogy jön itt képbe a manifesztáció.
A meditáció és a jóga kapcsolata szétválaszthatatlan?


A meditáció segít a figyelmünk irányításában, a jóga pedig a test és a tudat harmonizálásában. A meditáció gyakorlatán keresztül elmélyedhetünk a jóga ászanákban és megértést nyerhetünk a filozófiai aspektusára. 

Hiszen egyébként ez a két dolog, a jóga és a meditáció nem is különbözik igazán. Eredetileg egy rendszerbe tartozó gyakorlatok. Céljuk, hogy befelé figyeljünk, elmerüljünk a lelkünkben.


A jógagyakorlatok a maguk teljességében fejtik ki hatásukat, megteremtik a test, a szellem, a tudat és a lélek egyensúlyát. Ily módon segít a jóga megoldani, leküzdeni a mindennapos próbatételeket, problémákat és gondokat. A jógával közelebb jutunk önmagunk megismeréséhez, ami segít tisztán látni a manifesztáció célját.


Dr. Joe Dispenza tanulmányai


Dr. Joe Dispenza sok éven keresztül tudományosan vizsgálta az agy, a test, a valóság és a gondolatok kölcsönhatásának lehetőségeit. 


Szerinte a meditációhoz két alapvető dolog kell:

  1. Emelkedett hangulat, egész nap, legalább a napunk 80%-ában

  2. Világos szándék


A manifesztáció során gyorsabb eredményt érhetünk el ha meditálunk, hiszen mélyebbre megyünk a tudatalattinkban és ez segít, hogy hamarabb elérjük a célunkat.


Hogy miért mondja ezt?


Amikor olyan traumatikus élményeket élünk át az életünkben (vagy hasonló események ismétlődését), mint például a fájdalom, veszteség, erőszak, stb., akkor a velejáró erős érzelem egy túléléshez kapcsolódó központot aktivál az agyunkban.


Ezt a központot amygdalának nevezzük. Mivel a tapasztalat fájdalmas volt, az amygdala aktiválódása arra szolgál, hogy megvédjen bennünket attól, hogy az adott helyzet újra megtörténjen. 


Más szóval ez egy az önfenntartásra irányuló, külső helyzetre adott tudattalan válasz.


Minél többször éljük át a traumát, vagy idézzük fel magunkban naponta az általa kiváltott szenvedéshez kapcsolódó érzelmeket (azaz, minél többször kapcsol be az amygdala), az agyunk annál inkább próbál folyamatosan egy új alapszinthez igazodni - egy olyan alaphoz, ami nem a szeretethez, örömhöz, egyensúlyhoz vagy a homeosztázishoz kapcsolódik, hanem a stresszhormonokhoz. 


Ahogy azt mindannyian tudjuk, hosszabb ideig stresszhormonokkal élni komoly egészségügyi kockázatot jelent.


Amikor az érzékszerveink állandóan a környezetünket pásztázzák annak érekében, hogy megállapítsák, hogy mi biztonságos számunkra és mi nem az, vagy amikor a környezetünkben valami egy korábbi trauma emlékét juttatja az eszünkbe, az amygdala bekapcsol, és mi újra a múltunkban élünk, és arra számítunk, hogy a traumatikus esemény a jövőben újra bekövetkezik majd. 


Ez a tudatalatti mechanizmus egy evolúciós jellemvonás, ami lehetővé teszi számunkra, hogy alkalmazkodjunk, vagy legalább kezeljük valahogy a traumát, ami kibillentett bennünket az egyensúlyunkból, és segítsen bennünket abban, hogy felkészültek legyünk, ha esetleg újra bekövetkezne.


Korábban úgy tudtuk, hogy a homloklebeny képes arra, hogy csökkentse ezeknek a heves érzelmeknek az erősségét, hogy ez a lebeny teszi lehetővé számunkra, hogy megnyugtassuk ezeket az agyban lévő túlélési központokat. 


Ezen paradigma szerint a test irányítóközpontja az agy. Az utóbbi időben azonban a HeartMath Intézet tudósai olyan megdöbbentő kutatási eredményeket hoztak nyilvánosságra, ami a korábbi álláspontot teljes mértékben felülírta.
Kutatásaik során kimutatták, hogy afferens idegrostok vezetnek közvetlenül a szívtől az agyig, az agyon belül pedig egyenesen az amygdaláig.


Miért fontos ez? 


Mert a kutatások bebizonyították, hogy amikor megnyitjuk a szívünket és szeretetet érzünk, azaz teljes mértékben átadjuk magunkat ennek az érzésnek, e mély szeretet ereje képes egy új alapot megteremteni az agyban és a test túlélési rendszereiben. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen az aggyal együtt egyben a szív is a test irányítóközpontja.


Tehát az emelkedett hangulatért ezzel tisztában kell lennünk.A meditáció pedig kulcs a mély önismerethez, ami valójában ön-visszaemlékezés, visszaemlékezés arra, hogy kik is vagyunk valójában.


Legbelsőbb, valódi Énünkre, akit a folyamatosan változó gondolataink, az elménkben lévő szüntelen fecsegés, a gondolatainkban uralkodó zűrzavar, kétségek és káosz teljesen elrejt előlünk. Modern életünk egyik legnagyobb akadálya a stressz, ami kimerültséget okoz, kétségeket és tehetetlenség érzést kelt bennünk, minek hatására lustává, eltompulttá válunk, és teljesen elfelejtjük, hogy kik is vagyunk valójában.


Elménken rengeteg gondolat cikázik át szüntelenül, egyfajta mentális zűrzavart, hangzavart hozva létre bennünk, melyet a keleti tanok a majomelme működésének neveznek. E jelenség oka, hogy a tudatalatti elme életünk minden pillanatában folyamatos feljegyzéseket készít a velünk és a körülöttünk történő eseményekről, helyzetekről, a külvilágban lévő tárgyakról, és gondolatokat, értelmezéseket alkot róluk, melyekkel aztán az egónk azonosul.


Ha a gondolatok boldogok, az egó boldog lesz, ha a gondolatok szomorúak, akkor az egó is szomorú lesz.


Ha szabad utat engedünk a negatív gondolatoknak, egyre több és több hasonló gondolatunk lesz, ami végül a teljes életszemléletünket megszínezi. Megszilárdult, megrögzött gondolkodásmintákká válnak bennünk, és meghatározzák a viselkedésünket és a jellemünket. Ennek természetesen az ellentéte is igaz.

Ha pozitív gondolatokkal töltjük meg az elménket, akkor ezek erősödnek meg bennünk, és formálják a jellemünket. Így válhatunk örömteli, szeretetteljes, együttérző, önmegvalósító lénnyé. A meditáció ennek a folyamatnak a kiindulópontja, melynek gyakorlásával tudatosan megfigyelhetjük a gondolatainkat, megállapíthatjuk, hogy közülük melyek a szokásszerűek, és elkezdhetünk változtatni rajtuk.


Ez az elménkben lévő folyamatos hangzavar, fecsegés rengeteg energiánkat felemészti. Valójában teljesen szükségtelen elpocsékolása az értékes energiánknak, ami semmiféle hasznos célt nem szolgál.


Amikor lecsendesítjük az elmét, megállítjuk ezt a felesleges energiaszivárgást, és ugyanezt az energiát konstruktív módon tudjuk felhasználni életünk átalakítására, pozitív célok megfogalmazására, a boldogulásunk és az egészségünk megteremtésére, valamint a felsőbb tudatállapotok elérésére.


A meditáció énünk legmélyebb aspektusaival kapcsol össze bennünket. Egy hullámok nélküli, tükörsima felszínű tónak könnyű a mélyére látni; ehhez hasonlóan könnyebben fel tudjuk venni a kapcsolatot a legbensőbb Énünkkel a majomelmét elcsendesítő meditatív állapotban.


Ekkor harmóniában egyesülhetünk saját Énünkkel, melyben megpihenhetünk és megújulhatunk. Képesek vagyunk a bennünket foglalkoztató problémákat teljesen új nézőpontból látni, és az intuíció segítségével kreatív megoldásokat találni.


Ha nem sikerült eddig még igazán meditálnod, tanuld meg és alkalmazd 2-3 hétig minden nap, és hidd el meg fog változni az életed! Próbáld ki a Meditáció Kezdőknek vagy a Manifesztációs Meditációm. Itt találod:

A meditáció elsajátítása lehetővé teszi e folyamatosan változó gondolatok, elmeállapotok uralását, amelyek a spirituális tanok szerint minden szenvedés okozói, hiszen a velük való azonosulásunk miatt felejtjük el, hogy kik is vagyunk valójában, élünk az egónk szerint, ragaszkodunk az élvezetekhez és a fájdalomhoz, és rettegünk a haláltól.


A gondolatok uralása nem jelenti azt, hogy teljesen kiürítjük az elménket, ugyanis ez valójában nem lehetséges. Azt kell megtanulnunk, hogy az egónk ne azonosuljon az elménkben cikázó gondolatokkal, és megtanuljunk különbséget tenni a múló mentális állapotaink és a valódi Énünk között, akit a folyamatosan változó hangulataink semmilyen mértékben nem változtatnak meg, aki halhatatlan és örök, és akinek bölcs vezettetésével boldog, önmegvalósító, egészséges, teljes életet teremthetünk magunknak. Ez a valódi önismeret lényege.


Meditáció kezdőknek:Ez azonban nem megy egyik pillanatról a másikra. Aki valaha megpróbált már meditálni tudhatja, hogy ez mennyire nehéz feladat. Figyelmünk a másodperc töredéke alatt képes egyik dologról a másikra ugrálni, és a majomelme még hosszú évek gyakorlása után is képes fölénk kerekedni.


Instant megoldások tehát nincsenek. A meditáció tudománya valójában egy művészet, melynek elsajátításához sok tanulás és gyakorlás szükséges.


És nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a valódi Én megismeréséhez és a vele történő kapcsolatfelvétel megteremtéséhez egész életünket kell olyanná alakítanunk, hogy azonosulhassunk az általa képviselt szépséggel, jósággal, igazsággal és szeretettel, és életünk minden területe tükrözze ezt.


A lelki béke és a harmonikus elmeállapotok megteremtéséhez meg kell tanulnunk szeretetteljesen élni az életünket, irigység nélkül tekinteni mások örömére és elért eredményeire, együttérzéssel viseltetni azok iránt, akik boldogtalanok és kevésbé szerencsések nálunk, támogatni és segíteni a rászorulókat, és nem részt venni az erkölcstelen és becstelen emberek drámáiban.


A szabály egyszerű: a helytelen cselekedetek következménye a szomorúság, míg a helyes cselekvések eredménye az öröm. Felelősséget kell vállalnunk a gondolatainkért, szavainkért és tetteinkért azáltal, hogy tudatosan éljük az életünket.


 „A placebo te magad légy!” 

Dr. Joe Dispenza


Annyiszor emlegetem Őt, ugye? Nem véletlen! 


Miután egy súlyos, többszörös gerincsérüléssel járó balesetből az orvosok határozott javaslata ellenére sikerült kizárólag mentális eszközökkel teljesen felépülnie, Dr. Joe Dispenza további életét a biokémia, a kvantumfizika, az epigenetika és az agy működési mechanizmusainak a feltérképezésének szentelte.


Megjegyzem személy szerint én is úgy értem el egy nagyon komoly gyógyulást, hogy hónapokig meditáltam. Egy olyan betegségből épültem fel, ami a beszéd és mozgásközpontomat támadta meg. A meditáció csodákra képes! Éljen a manifesztáció!


Dispenza nem a levegőbe beszél. Nem egy elvont figura, aki hasraütésszerűen leír dolgokat, hanem egy olyan amerikai kutató, aki a saját tapasztalásainak útján indult el és az eredményeit tudományos úton támasztja alá. 


Világszerte tart előadásokat és képzéseket, ahol a legújabb tudományos eredmények ismertetése mellett azt tanítja az embereknek, hogy a meditáció segítségével hogyan képesek a gondolatok és az elme meggyógyítani a testet és megváltoztatni a valóságot.


A meditáció pozitív hatásai


Segít lecsendesíteni az elménket, javítja a koncentrációkészséget.

A meditáció segít növelni az időt, amelyet megszakítás nélkül képesek vagyunk egy dologra fókuszálva tölteni: akár már napi 13 perc meditációval edzhetjük a koncentrációkészségünket.


Egy 2013-as tanulmány szerint a meditáció egyenesen felülírja az agyban azokat a mintákat, amelyek hatására a figyelmünket ábrándozás vagy aggodalom szakítja meg, míg egy 2018-as kutatás azt bizonyítja, tovább tudnak koncentrálni azok, akik rendszeresen meditálnak, mint azok, akik egyáltalán nem.


Hiszen ha megtaláljuk a belső csendünket és rendszeresen gyakorljuk, ez egyre inkább, a meditáción kívüli aktív életünk része is lesz. A megszokott, vagy az akár már észrevétlenül futó belső párbeszédek a fejünkben elcsendesednek, és így sokkal tisztábbnak tapasztaljuk saját elménk működését. Mindez segít abban, hogy nyugodtabbak, könnyedebbek maradjunk, és hogy jobb döntéseket hozzunk a mindennapokban.
Csökkenti a stresszt

A meditáció hatékonyan csökkenti a stresszt, pontosabban a kortizol nevű stresszhormon szintjét a vérben és a nyálban, főleg szomatikus betegségekben szenvedők és stresszes élethelyzetben lévők esetén – bizonyították metaanalízissel az ELTE Pszichológiai és Pedagógiai Karának kutatói 2020. június végén megjelent tanulmányukban.


Ha csoportban gyakorolják, akkor egy relatíve kis létszámú csoport (adott közösség 1%-a) pozitív változásokat hozhat létre társadalmi szinten is. Ezt a jelenséget Maharishi-hatásnak hívják, amit több mint 40 tudományos kísérletben igazoltak.


Javítja a kapcsolatainkat

Mivel lecsökken a saját stressz szintünk, nem vetítünk annyi stresszt másokra, és így tisztább kapcsolódásokra van lehetőségünk. Barátságosabbak, nyitottabbak, elfogadóbbak tudunk maradni


Csökkenti a fájdalomérzetet

Ahogy fentebb olvashattad, a fájdalom érzékelése szoros összefüggésben áll a lelkiállapotunkkal, ebből következik, hogy fájdalomérzetünk stresszesebb helyzetekben magasabb. Egy több, mint 3000 fő részvételével készült kutatás szerint a rendszeresen meditálók könnyebben birkóznak meg a fájdalommal és valamivel kevésbé.


Hozzájárul a mentális egészségünkhöz

A meditáció csökkenti a citokinszintet a szervezetben, a meditáció segít a negatív gondolatok távoltartásában, ezáltal a depresszió elkerülésében is nagy szerepet játszik.


Csökkenti a vérnyomást

A vérnyomás nemcsak meditáció közben, hanem idővel és rendszeres gyakorlással tartósan is csökkenhet, mivel meditáláskor a szívműködést és a vérerek nyomását szabályzó idegingerületek ellazulnak. Ezáltal enyhül a terhelés a szíven és az artériákon, így számos szívbetegség, például szélütés, megelőzhető.


Segít, hogy jobban aludj

A meditáció során eltanult folyamatok segítenek benne, hogy elalvás előtt ki tudd üríteni a zavaró gondolatokat, amelyek általában az álmatlanság fő okai. Segít a test ellazításában, a feszültség levezetésében és egy olyan nyugalmi állapot elérésében, amelyben nagyobb eséllyel tudunk álomba szenderülni.


Ezáltal nemcsak gyorsabban fogunk elaludni, de jobbat is fogunk aludni.

Feltölt energiávalA rendszeres meditálás hozzásegít ahhoz, hogy az évek alatt felhalmozott stresszt és fáradtságot is ki tudjuk meditálni magunkból.


Összességében tehát több oldalról is alátámasztott tény, hogy a meditáció pozitív hatással van az ember érzelmi és fizikai jólétére egyaránt.


Fontos, hogy első körben kezdőknek készült meditációt válassz magadnak, melyek általában vezetett meditációk, rövidebb időtartammal.


Maga a folyamat egy pici előkészületet igényel, hogy biztosan erre tudj koncentrálni.


  • Legyél egyedül és vegyen körül csend - vagy olyan személyekkel, akik szintén meditálni fognak Veled, de a zavaró dolgokat próbáld minimálisra csökkenteni. Ne aggódj, amikor már gyakorlott leszel a meditációban, menni fog szinte bármilyen körülmények között.

  • Legyen sötét -  A retina által ingerelt szimpatikus idegrostok a fény intenzitásától függően befolyásolják a szerotonin és főleg a melatonin termelődését. Ez utóbbit a sötétség stimulálja. A szerotoninhoz viszonyított magasabb melatonin szint segíti a meditációs elmélyülést, ezáltal a manifesztációt is.


  • Szellőztess ki - A friss levegő belélegzése csökkentheti a szén-dioxid-szintet, oxigénnel táplálja az agyat, csökkentve a magas stressz-szintet ami által sokkal nyugodtabbak leszünk.

  • Igyál előtte - Na persze ne annyit, hogy két percenként a mosdóba kelljen menned és ez zökkentsen ki 🙂 

  • Alkalmazd a légzéstechnikát, amit már a manifesztáció vizualizációs részénél megismerhettél: a hasi légzés. A hasi légzés során a hason lévő kezünk emelkedik belégzés közben, a kilégzésnél pedig süllyed. Akkor jó a légzés, ha a mellkason lévő kezünk mozdulatlan marad. Még egy fontos dolog, a belégzés 2 ütemre, míg a kilégzés 3 ütemre történik, és a végén egy pici légzésszünet, majd kezdjük elölről.
Összegezve az eddigieket


A manifesztáció fontos eleme a meditáció, de csak ha helyesen alkalmazzuk. Válasszunk kezdőknek szóló, vezetett meditációt, amit ideális körülmények között hallgassunk. 


A vezetett meditáció segíthet az erősebb vizuális élmények megteremtésében. A hangra figyelve és egy kis gyakorlással még erősebb képet tudsz majd elképzelni magad előtt. Amikor jelen időben odaképzeled magad a áhított pillanathoz, az agyad nem tudja eldönteni, hogy az élmény igazi-e vagy képzelt, így a világ elkezdi feléd terelni ezeket a dolgokat, vagyis a manifesztáció működésbe lép.


Ha kedvet kaptál hozzá, hogy jobban tanulmányozd a témát vagy úgy érzed, hogy a segítségedre lehetek, csatlakozz a Belső Körhöz, ahol nagyon sok anyagot találsz a témában és részese lehetsz egy támogató, jófej közösségnek, ahol engem is elérsz bármelyik nap, ha kérdésed merülne fel vagy csak megerősítésre vágysz, hogy jó úton haladsz:Megtalálsz az alábbi helyeken:
Forrás:

saját blog

wikipedia

PrekopZsuzsi videók

Dr Joe Dispenza könyvek

Comments


bottom of page